De teloorgang van Sc. Hanze

Afgelopen week deed ik voor het eerst mee aan de (door de Zwolse Historische Vereniging georganiseerde) Grote Zwolle Quiz 2018. Ondanks mijn toch wel redelijk beperkte kennis over eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken (op het (Zwolse amateur)voetbal na dan) sleepte ik toch een mooi puntje binnen. Op de vraag onder welke naam de in omstreeks 1974 opgerichte voetbalclub SC Hanenrick in 1986 verder ging, is natuurlijk maar één antwoord mogelijk: Sportclub Hanze. Nu heb ik héél toevallig nog wat informatie en statistieken over deze voormalige Zwolse woonwagenclub op de plank liggen.

In augustus 1986 verschijnt in een lokale krant het bericht dat voetbalclub De Hanenrick voortaan door het leven zal gaan als Sc. Hanze. Tinus Wolters, voorzitter van de club die oorspronkelijk enkel en alleen uit voetballers van het woonwagenkamp bestond, is blij met de naamsverandering. ,,De naam ‘De Hanenrick’ heeft mij nooit aangestaan; dat is toch niets voor een voetbalclub!’. Over de reden voor de ommezwaai zegt Wolters: ,,Op den duur zal het woonwagenkamp in Zwolle (een vroegere Hanzestad) helemaal niet meer bestaan. Nu al verspreiden de woonwagens zich. Bovendien komen steeds meer spelers uit Zwolle zelf bij ons voetballen. Iedereen kan bij ons voetballen, net als bij elke andere vereniging.” Een nieuwe naam, een nieuwe speelwijze. De resultaten in af afgelopen seizoen waren niet zo best. Daarom gaan de Zwollenaren straks met een andere instelling het veld in. ,,Wij voetbalden altijd ouderwets aanvallend. Ook als het vlak voor tijd nog gelijk was probeerden wij te scoren. Vorig seizoen speelden we drie keer gelijk. Sc. Hanze gaat behoudender spelen, want het kostte teveel punten”, meent Tinus Wolters, die verder stelt dat zijn vereniging al tevreden is als er ,,lekker gevoetbald wordt.” (Bron: Archief Gerard Schutte, HCO)

In 1986/1987 eindigt Sc. Hanze als zesde in de eerste klasse van de onderafdeling. Jan Hoekstra wordt topscorer met tien goals. In 1989/1990, het jaar dat John Haverhoek twintig keer het net doet bollen, volgt promotie naar de Vierde klasse H (zondag). De club eindigt daarin als voorlaatste, krijgt bovendien twee winstpunten in mindering en degradeert roemloos. In 1992/1993 promoveert de club opnieuw naar die Vierde klasse H en dat seizoen gaat het een stuk beter. De ploeg eindigt derde, achter kampioen Hattem en nummer twee ZAC. Joseph en Pieter Wolters worden gezamenlijk topscorer met beiden negen treffers. Sc. Hanze, ZAC én SV Zwolle (dat vierde wordt) treffen elkaar in de nacompetitie in een heuse poule des doods, waaraan Sc. Hanze slechts een schamel een puntje overhoudt. SV Zwolle wint het drieluik, maar verliest vervolgens de beslissingswedstrijd om promotie tegen Eerbeekse Boys met 1-2 (doelpunt Iwan van de Vegt). Sc. Hanze jojoot een decennium lang tussen de vierde en vijfde klasse, waarna het doek na het seizoen 2004/2005 (de club speelt dat jaar onder de naam HSA/Falabella) wegens torenhoge schulden definitief valt.

Het seizoen 1993/1994 in cijfers:

gerjos weelink Sc  Hanze 19931994 1


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf dertien in cijfers: