'Voorzitter, het is in orde'

Wijkkrant-Zuid (mei 2020)

Eind 2019 schreven we in deze rubriek al over de roerige jaren 1920, toen de gehele middenlinie van Zwolsche Boys werd overgenomen door PEC. Naar verluidt kwamen daar een paar antieke vazen en een kinderwagen aan te pas, al zijn die cadeaus volgens betrokkenen nooit doorslaggevend geweest.

Overstappen (of zoals u wilt: ronselen) is natuurlijk van alle tijden. Gerard Schutte zélf schreef in 1993 bij het honderdjarig bestaan van ZAC in de Jubileumgids: ‘ZAC is, zoals zoveel clubs, niet ontkomen aan de moderne trend van het duiventilsyndroom. Dat wil zeggen dat een flink aantal eerste elftalspelers zomaar toevloeien, maar evenzo vlug hun biezen weer pakken. Dat veroorzaakt een enorm gebrek aan continuïteit en ZAC heeft dan ook geen potten kunnen breken de laatste jaren. Het komen en gaan is bij de spelers erg populair, maar de clubs schieten d’r op termijn geen donder mee op! In het spelers-circuit is het tegenwoordige changeren van club (ik bedoel natuurlijk gewoon ‘overlopen’) stoer en werkt dan ook erg aanstekelijk. En dan: het gissen naar de geldelijke vergoedingen bij ronselen of vrijwillig overstappen van spelers, is bij het grote publiek een zeer gewild onderwerp van gesprek geworden.

Buurman Zwolsche Boys maakte in de reeds eerder genoemde jaren 1920 gewoon melding van spelers die met open armen werden ontvangen ‘nadat ze op een dwaalspoor waren beland’. Zonder overigens te benoemen over welke speler het gaat, schreef men er een heel mooi stukje over:

Beter ten halve gekeerd (Uit: Ons Maandblad, uitgave 1 mei 1926)
‘Het was in volle vergadering en juist werd er gedelibereerd over een of ander kwestie. De deur van de vergaderzaal ging open en ‘hij’ kwam binnen, de reeds verloren gewaande. Dodelijke stilte. De vier luttele woorden: ‘Voorzitter, het is in orde’, gevolgd door een stevige handdruk, deden een donderend hoera uit de vergadering opgaan. Men wist dat ‘hij’ terug was en dit was tevens een bewijs voor ‘hem’, dat er maar één vereeniging bestaat, waarin hij thuis hoort. Met één slag kwam hier aan het licht de ‘groote kameraadschap en vurige clubliefde’. Men weet wie hier bedoeld wordt. Van hem was het een spontane daad. Voor eventueele twijfelaars in de toekomst ter overdenking!’

Ook anno 2020 draait de spelerscarrousel alweer enige tijd op volle toeren. Binnen het Zwolse amateurvoetbal wordt, terwijl dit stukje ter perse gaat, menig overschrijvingsformulier ingevuld. Naar de motieven van spelers die overstappen, kunnen ook wij in veel gevallen slechts gissen. Een sportieve verbetering? Bewust een stapje lager? Of gaf dat nieuwe paar Copa Mundials het laatste zetje? Wie weet komen we er ooit nog eens achter….


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf veertien in cijfers: