Voetbalfamilies (deel 1)

Wijkkrant-Zuid (januari 2020)

De ouderen onder ons herinneren zich misschien (de verhalen over) Eduard en Mies Gieliam nog. Of Henri en Louis Derboven, Freek en Herman Kraijer, de gebroeders Beunk. Ook heden ten dage komen voetbalfamilies voor die de velden van Zwolle-Zuid kleur geven. Denk de laatste jaren alleen al aan Lex en Rik Heimerikx, of Joey en Matthijs Platenkamp (VSW). Maar toch, geen énkele familie kan tippen aan de Backers. Zoals Gerard Schutte het in zijn boek Meters Buutenspel beschrijft: ‘Er waren net zoveel Backers-en als het zand, dat aan de oever der zee is…’.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw was het geen pretje om sportjournalist te zijn. Zeker niet wanneer je een wedstrijd van ZAC moest verslaan, want daar speelden op een gegeven moment zelfs drie spelers die allen luisterden naar de naam Piet Backers (voor het gemak schreven de verslaggevers Piet Backers I, Piet Backers II en Piet Backers III). Binnen ZAC zélf gebruikte men de straat waar Pietje woonde om het onderscheid te maken. Piet Backers I werd Soendapietje (na zijn huwelijk Vondelpietje) en de legendarische Piet Backers II (zie foto) werd Eilandpietje genoemd. Eilandpietje was, om met de woorden van Schutte te spreken, ‘een kanonnier van grote allure. Hij scoorde als een mitrailleur!’ Maar daarover de volgende keer meer.

gerjos weelink WijkkrantZZ 26 jan 20 voetbalfamilie Backers afb1

Afb 1. St  amboom familie Backers

 

gerjos weelink WijkkrantZZ 26 jan 20 voetbalfamilie Backers afb2

Afb 2. Dit is Piet Backers II, in de volksmond ‘Eilandpietje’ en na zijn huwelijk ‘Albert Cuyp-Pietje’ genoemd. Piet Backers II was, na Beb Bakhuys en Freek Kraijer, de beste ZAC-schutter aller tijden en scoorde boven de 100 goals.

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf twaalf in cijfers: