Cadeautjes en Meisjes

Wijkkrant-Zuid (december 2019)

Aan het einde van het seizoen 1923/1924 stond de gehele Zwolse voetballerij werkelijk op zijn kop door de ‘transfer van de eeuw’! Als een donderslag bij heldere hemel kwam het bericht dat de gehele middenlinie van Zwolsche Boys, de spelers Lourens van de Bend, Jan van der Gronde en Hendrik Jan ‘Rover’ Jansen, door PEC was overgenomen. Deze overgang heeft de rivaliteit, die toch al groot was, tussen beide clubs opnieuw geweldig opgevoerd.

Vazen
Waar Hendrik Jan ’Rover’ Jansen na enkele jaren terugkeerde, bleven de neven Lourens van de Bend en Jan van der Gronde (die samen een slagerij hadden op de Pierik in Assendorp) bij PEC. Men fluisterde alom, dat er met geld en cadeaus werd gegoocheld. Een paar antieke vazen in huize Jansen, een mooie nieuwe kinderwagen in de Pierik, die spullen kon men goed gebruiken!

Kinderwagen
Nu wordt er natuurlijk veel beweerd in de voetballerij, zeker in het Zwolle van de jaren twintig. Om dit verhaal te controleren, ging Gerard Schutte in 1982 zelf in gesprek met Van de Bend. Daarin verklaarde de toen 80-jarige Lourens: “Dat mijn zwager Jan en ik een slagerij cadeau kregen op de Pierik is nonsens. Wel is het waar dat Hendrik Jan Jansen een kinderwagen kreeg, maar dat moet men eerder zien in het licht van het van het helpen van een ‘gesjochten jongen’ dan als ronselarij. Het kwam wel vaker voor dat er collectes werden gehouden voor arme sloebers.’

Meisjes
Volgens Van der Bend zat het wat hem en zijn neef Jan betreft anders in elkaar, een stuk onschuldiger vooral: “Ik kwam zo langzamerhand op de leeftijd dat je naar de meisjes begon te kijken en ik kreeg serieuze verkering met Femmigje van der Brink. Ze had een aantal vriendinnen bij PEC. Omdat de milieuverschillen tussen de Boys en PEC nogal groot waren, stelde ze de zaken duidelijk: ‘Als je de verkering door wilt zetten, moet je naar PEC overstappen.’ Femmigje voelde aan dat ze zich bij een andere oplossing niet happy zou voelen. Mij maakte het niet veel uit, ook bij PEC voelde ik me thuis.’

Fotobijschrift: Jan van der Gronde (links) en Lourens van de Bend, beroemde vrienden die in 1924 overstapten van de Boys naar PEC.

Bron: Meters Buutenspel, 1983


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf acht in cijfers: