Boys knikkeren Corinthians uit bekertoernooi!

Wijkkrant Zuid (oktober 2020)

In de jaren 1920 woedt er in Den Haag een felle ‘standenstrijd’ tussen de oude eliteverenigingen aan de ene kant, en de als paddenstoelen uit de grond schietende arbeidersverenigingen aan de andere kant. Een bepaalde groep mensen is de ‘verruwing’ in het amateurvoetbal zat en richt, in een laatste poging om het voetbal in de eliteclubs te beschermen, in 1921 de vereniging de Nederlandsche Corinthians op. De naam Nederlandsche Corinthians is afkomstig van de Engelse voetbalclub Corinthians FC uit Londen, een in 1882 opgerichte club van gentlemen-amateurs die alleen vriendschappelijke wedstrijden speelt tegen amateurclubs en zich weigert aan te sluiten bij de Football League.

In Nederland wordt het voetballen steeds ‘populairder’ en ook mensen uit ‘lagere klasses’ krijgen mogelijkheden om zich aan te sluiten bij een club. Dit met gevolg dat voetbal een sport wordt die niet langer voorbehouden is aan de elite en, zo betogen De Nederlandsche Corinthians, het spel ook ruwer wordt. De Nederlandsche Corinthians zet zich daarom in voor een afzonderlijke competitie voor eliteclubs. Graag geziene gasten zijn ze daarom niet, en al helemaal niet onder het ‘arbeidersvolk’.

Dit alles gezegd hebbende: op 22 maart 1925 kwamen deze Corinthians dus naar Zwolle omdat de vierde ronde in de NVB- beker op het programma stond. Op ‘De Pelikaan’ werden voorafgaand aan het duel met Zwolse Boys diverse plaquettes en bekers uitgewisseld. Een goal van Boely Kessler zorgde voor 0-1 voor Corinthians, waarna Gieliam met twee treffers een verrassende 2-1 voorsprong op het bord bracht. Sandberg trok de stand gelijk, maar het slotakkoord was voor Van Veen die de 3-2 tegen de touwen knikte. De Arnhemse Courant schrijft twee dagen later: ,,Als men weet dat de Corinthians, bij wie Swarttouw en Kamperdijk de beste waren, niet minder dan zes internationals telden (Boely en Tonny Kessler, Kamperdijk, Jaap Bulder en Jurgens) is dit resultaat een fraai succes voor de Zwolsche Boys!”

 

De Nederlandse Corinthians werd in 1937 opgeheven en heeft nooit een belangrijke plek kunnen krijgen in het Nederlandse voetballandschap. Ze zijn misschien conservatief te noemen, maar ze hebben terecht gewezen op de gevaren van de popularisering van het voetbal. Dat heeft, zeker in hun denken, geleid tot ongewenste professionalisering, verruwing en vandalisme. De Nederlandse Corinthians zijn bespot om hun gedachtegoed, maar nuancering is op zijn plaats gezien de nog steeds voorkomende uitwassen in de sport.

(Bron: De Sportwereld nr 65, artikel ‘Geschiedenis van de Haagse sport’ door Dolf Pouw)

gerjos weelink WijkkrantZZ 33 okt 20 Corinthians

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Bent u de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf tien in cijfers: