Statistieken ZAC


In het botenhuis van de Zwolsche Roei- en Zeil Vereniging wordt Z.A.C. (Zwolsche Atletische Club) op 1 oktober 1893 opgericht op initiatief van de HBS-scholier Pim Adrian. De eerste wedstrijden werden gespeeld op de Turfmarkt. De doelpalen, etc., werden bewaard door de sluiswachter van de Menistenbrug voor f 1,- per jaar.

Hieronder zijn de eindstanden en topscorerslijsten te downloaden van de club, die ook nog een tijd een aparte 'zaterdagtak' heeft gekend. Momenteel komt het eerste team uit in de Tweede Klasse op zaterdag.

Zie je foutjes of heb je aanvullingen, ik houd me van harte aanbevolen.

ZAC_GW.pdf

ZAC_zat_GW.pdf

 


Statistieken Zwolsche Boys


Op 1 mei 1918 treedt ‘Prinses Juliana’ (in 1917 opgericht door een aantal jonge knapen zoals A. Voulon, L. van de Bend en H. ten Zweege, voetballend op een stuk bouwgrond bij de Gennestraat en de Berkumstraat) toe tot de NCVB. Om verwarring te voorkomen moet de naam veranderd worden, omdat er al een PJ bestaat. Tijdens een vergadering in ‘Ons Tehuis’ aan de Voorstraat wordt op voorstel van A. van Doorn de naam veranderd in ‘Zwolsche Boys’. Eerste terrein: Oosterenk, aan de Schrevenweg, achter de schietbaan.

Hieronder zijn de eindstanden en [...]

lees verder →


Statistieken Hanenrick / Hanze


Een bijzonder stukje Zwolse amateurvoetbalgeschiedenis: De Hanenrick / Sc. Hanze en uiteindelijk HSA/Falabella. In 1974 werd De Hanerick (De Hanenrick) opgericht. In eerste instantie bestaat de vereniging enkel uit spelers van het woonwagenkamp. De eerste jaren na oprichting zoekt de club een geschikte accommodatie. Men kan terecht in de kantine van PEC en speelt vanaf 1978/1979 mee in de ZVB (Derde klasse). Na twee naamswijzigingen houdt de club in 2005 op te bestaan.

Op deze pagina is de clubgeschiedenis in rangen en standen te downloaden.

Mocht je foutjes zien of aanvullingen hebben, ik hoor het graag!

 Hanenrick_GW.pdf


Statistieken sv Zwolle


Op 6 juni 1926 richten A. Bakker, C. van Bremen en K. Knispel de rooms katholieke voetbalclub Swift op. Swift wordt ingedeeld in de tweede klasse van de NCVB (Noord Centrale Voetbal Bond) en speelt haar eerste duels op het terrein: Theetuin Tijssen. In 1929/1930 wordt de clubnaam gewijzigd in RKSC Zwolle en op 22 april 1969 in SV Zwolle.

Hieronder zijn de eindstanden en topscorerslijsten te downloaden van de club, die momenteel uitkomt in de Vierde Klasse zondag. Zie je foutjes of heb je aanvullingen, ik houd me van harte aanbevolen.

SV_Zwolle_GW.pdf


Statistieken vv SVI


Na oprichting speelt de club haar eerste wedstrijden op het terrein achter ‘Zandhove’. In het seizoen 1953/1954 wordt de club ingedeeld in de ZVB derde klasse C. Voor dat niveau is SVI echter veel te sterk. De ploeg wint alle 18 duels, wordt kampioen met een doelsaldo van 116 doelpunten voor en 29 tegen en promoveert naar de Tweede klasse A. Meerdere keren jojoot de club tussen de Onderafdeling en de 'grote' KNVB. De laatste jaren gaat het prestatief opwaarts. Komend seizoen komen de Ittersummers opnieuw uit in de Eerste klasse.

Hieronder zijn de eindstanden en topscorerslijsten te downloaden. Mocht je aanvullingen hebben of foutjes zien, ik houd me aanbevolen!

 SVI_GW.pdf

 


Statistieken EDON


EDON is voetbalcultuur. De club speelt haar wedstrijden op het idyllische sportpark aan de Weteringkade in Zwolle. Omzoomd door een bosrand bestaat het sportpark uit één veld met op de as een houten kleedkamergebouw. Het veld is bekend en berucht om haar stijlvolle vierkante doelpalen - binnenkant paal er weer uit. De eveneens houten kantine kijkt vanaf de kop over het veld. Niet het meest luxueuze onderkomen van Zwolle, wel het meest nostalgische en charmante. (Bron: www.edon-zwolle.nl).

Op deze pagina zijn de eindstanden en topscorerslijstjes te downloaden uit de periode 1954-2016. Mocht je foutjes zien of aanvullingen hebben, ik hoor het graag!

EDON_GW.pdf


Statistieken WVF


Met postume dank aan de in 2012 overleden Zwolse voetbalstatisticus Gerard Schutte, én met dank aan de medewerkers van het Historisch Centrum Overijssel, is hier dan het volledige statistische overzicht van de Zwolse amateurvoetbalclub Westenholte-Voorst-Frankhuis, oftewel WVF.

Op 1 juni 1937 door vijf jongens van slechts dertien jaar (!) opgericht op een bankje voor het huis van de familie Bloemers aan de Westenholterweg, en thans uitkomend in de Tweede klasse H.

Mocht je foutjes zien of aanvullingen hebben, ik hoor het graag!

WVF_GW.pdf

 


Statistieken VSW


Op het mooie sportpark 'de Bosrand' speelt Voetbalsport Windesheim (VSW) haar thuiswedstijden. De vereniging werd in 1947 opgericht en promoveerde op 1991/1992 via de nacompetitie voor het eerst naar de 'grote' KNVB. Anno 2020 speelt de vereniging in de Vierde klasse D op zaterdag.

Met postume dank aan (het archief van) Gerard Schutte én aan de medewerkers van het HCO, is in deze PDF de voor zover bekende geschiedenis in rangen en standen te downloaden.

Mocht je foutjes zien of aanvullingen hebben, ik hoor het graag!

 VSW_GW.pdf


Statistieken sv HTC


‘In de oude groenteveiling aan de Deventerstraatweg ontstonden de plannen om te komen tot een voetbalclub, samengesteld uit tuinders-jongens. Bij die oprichting (27 juni 1947) waren o.a. aanwezig E. van Voorst, J.W. van Raalte, J. van ‘t Land, H. Hersevoort, K. ten Brinke, D. Koezen, W. Lode en J. Kouwen. Op een stuk weiland, dat spontaan door Jan van Assen werd afgestaan, op ‘Het Veldwijk’, waar we nu nog de Hogekampsweg vinden, werd de eerste wedstrijd gespeeld tegen WVF. Er werd met 5-3 verloren. (Uit: Meters Buutenspel. Voetbal in Zwolle van 1893 tot 1983 - [...]

lees verder →


Statistieken vv Wijthmen


v.v. Wijthmen is opgericht in het jaar 1969 en speelt haar duels op Sportpark 'De Elshof' aan de Erfgenamenweg in Wijthmen. Dankzij archivarissen Dick Smeenk en Gerard Hulsmann was de geschiedenis van de club al grotendeels terug te vinden op de website. Dankzij dát archief en uiteraard de beschikbare documentatie (van Gerard Schutte) in het HCO, is hier nu de 'volledige' geschiedenis in rangen en standen te downloaden, vanaf het seizoen 1969/1970 tot heden.

Mocht je foutjes zien of aanvullingen hebben, ik hoor het graag!

 Wijthmen_GW.pdf

 


Statistieken CSV'28


En dan is het nu de beurt aan Gerard Schutte's eigen club: CSV'28! Naast de in het boek 'Meters Buutenspel'(1983) reeds beschreven rangen en standen uit de periode 1955-1983, is daar nu ook de periode 1983-heden aan toegevoegd. Bovendien kwamen er nog hele oude eindstanden boven water uit de jaren dertig (toen CSV'28 samen met Be Quick'28 uitkwam in de CNVB). Ook die standen staan in onderstaande PDF.

Mocht je foutjes zien of aanvullingen hebben, aarzel niet om die aan me door te geven. Het bijhouden blijft tenslotte mensenwerk...

 CSV28_GW.pdf


Statistieken HFC Storica


Met postume dank aan Gerard Schutte, aan de mensen van het Historisch Centrum Overijssel én bovenal aan de archivaris van de club (die een geweldig archief heeft aangelegd op hun website), is hier dan het statistische overzicht van de Zwolse amateurvoetbalclub HFC Storica.

In de PDF die op deze pagina te downloaden is, staan voor zover mogelijk de eindstanden en topscorerslijsten vanaf het seizoen 1951/1952, het seizoen dat de club begon in de Afdeling Zwolle (Tweede klasse). Mocht je foutjes zien of aanvullingen hebben, aarzel niet om die aan me door te geven. Het bijhouden blijft tenslotte mensenwerk...

Storica_GW.pdf


Statistieken FC Uluspor


Met postume dank aan de in 2012 overleden Zwolse voetbalstatisticus Gerard Schutte, én met dank aan de medewerkers van het Historisch Centrum Overijssel, is hier dan het statistische overzicht van de Zwolse amateurvoetbalclub FC Uluspor.

In de PDF die op deze pagina te downloaden is, staan voor zover mogelijk de eindstanden en topscorerslijsten vanaf het seizoen 1988/1989, het seizoen dat de club begon in de Afdeling Zwolle (Tweede klasse). Mocht je foutjes zien of aanvullingen hebben, aarzel niet om die aan me door te geven. Het bijhouden blijft tenslotte mensenwerk...

 Ulu_Spor_GW.pdf

 


Statistieken Dieze West


Met postume dank aan de in 2012 overleden Zwolse voetbalstatisticus Gerard Schutte, én met dank aan de medewerkers van het Historisch Centrum Overijssel, is hier dan het statistische overzicht van de Zwolse amateurvoetbalclub Dieze West.

In de PDF die op deze pagina te downloaden is, staan voor zover mogelijk de eindstanden en topscorerslijsten vanaf het seizoen 1983/1984. Mocht je foutjes zien of aanvullingen hebben, aarzel niet om die aan me door te geven. Het bijhouden blijft tenslotte mensenwerk...

 Dieze_West_GW.pdf

 


Statistieken vv Berkum


Met postume dank aan de in 2012 overleden Zwolse voetbalstatisticus Gerard Schutte, én met dank aan de medewerkers van het Historisch Centrum Overijssel, is hier dan het (voor zover dat mogelijk is) volledige statistische overzicht van de Zwolse amateurvoetbalclub Berkum.

De eindstanden en topscorerslijstjes van de periode 1975-1983 waren al terug te vinden in het onvolprezen Zwolse meesterwerk: 'Meters Buutenspel of Voetballers zijn Moordgozers. Voetbal in Zwolle van 1893 tot 1983.' , geschreven door Gerard Schutte.

In de PDF die op deze pagina te [...]

lees verder →


Statistieken Be Quick'28


Met postume dank aan de in 2012 overleden Zwolse voetbalstatisticus Gerard Schutte, én met dank aan de medewerkers van het Historisch Centrum Overijssel, is hier dan het eerste (voor zover dat mogelijk is) volledige statistische overzicht van een Zwolse amateurvoetbalclub.

Van voetbalvereniging Be Quick'28 waren eindstanden en topscorerslijstjes van de periode 1946-1983 al terug te vinden in het onvolprezen Zwolse meesterwerk: 'Meters Buutenspel of Voetballers zijn Moordgozers. Voetbal in Zwolle van 1893 tot 1983.' , geschreven door Gerard Schutte.

In [...]

lees verder →


Voetbalfamilies (deel 2)


Wijkkrant-Zuid (februari 2020)

In de vorige aflevering van deze rubriek werd al duidelijk hoe belangrijk de familie Backers is geweest voor het Zwolse amateurvoetbal. Iemand die in het bijzonder aandacht verdient is toch wel Piet Backers II, oftewel ‘Eilandpietje’. Tussen 1939 en 1955 blijkt scoren voor hem net zo vanzelfsprekend als ademhalen. In totaal wordt Eilandpietje zes keer topscorer van ZAC en treft in totaal 113 keer doel. Het is een getal dat flirt met het voorstellingsvermogen en alleen Beb Bakhuys en Freek Kraijer hebben het net namens de [...]

lees verder →


Voetbalfamilies (deel 1)


Wijkkrant-Zuid (januari 2020)

De ouderen onder ons herinneren zich misschien (de verhalen over) Eduard en Mies Gieliam nog. Of Henri en Louis Derboven, Freek en Herman Kraijer, de gebroeders Beunk. Ook heden ten dage komen voetbalfamilies voor die de velden van Zwolle-Zuid kleur geven. Denk de laatste jaren alleen al aan Lex en Rik Heimerikx, of Joey en Matthijs Platenkamp (VSW). Maar toch, geen énkele familie kan tippen aan de Backers. Zoals Gerard Schutte het in zijn boek Meters Buutenspel beschrijft: ‘Er waren net zoveel Backers-en als het zand, dat [...]

lees verder →


Cadeautjes en Meisjes


Wijkkrant-Zuid (december 2019)

Aan het einde van het seizoen 1923/1924 stond de gehele Zwolse voetballerij werkelijk op zijn kop door de ‘transfer van de eeuw’! Als een donderslag bij heldere hemel kwam het bericht dat de gehele middenlinie van Zwolsche Boys, de spelers Lourens van de Bend, Jan van der Gronde en Hendrik Jan ‘Rover’ Jansen, door PEC was overgenomen. Deze overgang heeft de rivaliteit, die toch al groot was, tussen beide clubs opnieuw geweldig opgevoerd.

Vazen
Waar Hendrik Jan ’Rover’ Jansen na enkele jaren terugkeerde, bleven de neven [...]

lees verder →


85 jaar na dato nog steeds een legende


Wijkkrant-Zuid (oktober 2019)

Zo af en toe komen er, vooral dankzij mensen met gevoel voor clubhistorie, interessante feitjes naar boven. Onlangs nog, rondom de herplaatsing van de plaquette ter ere van Henri Derboven die in 1940 op 35-jarige leeftijd overleed. Tijdens een verhuizing was deze plaquette zoekgeraakt. Onder toeziend oog van zijn kleindochters, werd de cirkel afgelopen september weer rondgemaakt. Ja, zo doen ze dat bij ZAC. En passant ontdekten enkele ZAC’ers bij het snuffelen in de archieven naar het ‘waarom’ [...]

lees verder →


Over de mijlpalen van SVI


Wijkkrant-Zuid (september 2019)

Op 15 juni 2019 werd Lelystad’67 in de finale van de nacompetitie met 1-2 (na verlenging) verslagen. Youp Kok en Nico Veldman zorgden er met hun doelpunten voor dat SVI voor het eerst in de historie uitkomt in de eerste klasse van de KNVB: een nieuwe mijlpaal in de clubgeschiedenis.

De laatste keer dat er ook zo’n ‘mijlpaal’ werd bereikt, was ongetwijfeld in 1999/2000. Dat seizoen promoveerde SVI voor het eerst naar de tweede klasse na, op 3 mei 2000 in een beslissingswedstrijd op het terrein van Nieuwleusen, OZC te [...]

lees verder →


VSW en het jojo-effect


Wijkkrant-Zuid (juli 2019)

Dat de prestatiecurve van een gezellige dorpsclub zelden een rechte lijn is, is een waarheid die we maar beter kunnen omarmen dan ontkennen. Zeker in Windesheim weten ze hoe het zit. Na de historische promotie naar de Derde Klasse van de KNVB in 2017/2018, wordt er een jaar later alweer ‘gedegradeerd.’ Natuurlijk overheerst de teleurstelling, want een stap omlaag is ook in een klein dorpje niet bepaald iets om trots op te zijn.

Maar voor met name de wat oudere VSW-supporters is dat promoveren en gelijk weer degraderen (het [...]

lees verder →


Over toen ZAC tegen Feyenoord en Ajax moest


Wijkkrant-Zuid (mei 2019)

ZAC is op het moment van schrijven hard op weg naar het tiende kampioenschap in de clubgeschiedenis. De ploeg van John Beijen staat, met nog drie duels te spelen, vijf punten voor op de concurrentie. Van de inmiddels negen behaalde kampioenschappen is die van 1927/1928 toch wel een heel bijzondere. Na 18 duels zijn ZAC (doelsaldo +18) en SC Enschede (doelsaldo +28) beide op 25 punten geëindigd in de Eerste Klasse Oost. Omdat het doelsaldo niet telt, volgt er (in Deventer, op het terrein van [...]

lees verder →


Imposante reeks van Youp Kok


Wijkkrant-Zuid (februari 2019)

Ongeacht of hij zich na dit seizoen tot topscorer van het Zwolse amateurvoetbal mag laten kronen, Youp Kok heeft in ieder geval al een imposant record in handen. Niet alleen voor zijn club SVI, maar zeer waarschijnlijk in de geschiedenis van het gehele Zwolse amateurvoetbal. Want in elf (!) competitieduels op rij een doelpunt maken, het is maar zeer de vraag of dat ooit eerder iemand is gelukt. Kok, die in de senioren tot dusverre alleen voor Berkum uitkwam, maakte in de zomer van 2018 de overstap naar SVI. In [...]

lees verder →


VSW en het omgaan met druk


Wijkkrant-Zuid (januari 2019)

Het is mooi dat het dorpclubje VSW tegenwoordig zo goed presteert. Op het moment van schrijven (het is winterstop) staat de ploeg zevende in de Derde Klasse. De verwachtingen in Windesheim, die liggen doorgaans niet zo hoog. Maar toch, zelfs met die in het DNA van de club verankerde gedachte, kan een elftal bezwijken onder de druk. Voor het ultieme voorbeeld gaan we (bijna) dertig jaar terug in de tijd. In 2019 is het namelijk exact dertig jaar geleden dat VSW (we schrijven het seizoen 1988/1989) kampioen wordt van de [...]

lees verder →


Zwolsche Boys in 1947 voor 't eerst 'grote broer'


Wijkkrant-Zuid (december 2018)

Genoeg is er gezegd en geschreven over de onlangs gespeelde derby tussen Zwolsche Boys en ZAC. Nou ja, bijna genoeg. Want we duiken in deze aflevering toch nog even de historie in. Gerard Schutte doet in zijn meesterwerk een aardige derbyduit in het zakje. Hij schrijft: “Vanaf 1930, toen PEC zich op eersteklasniveau met ZAC kon meten, en Zwolsche Boys zich alsmaar met een derderangsrol moest tevredenstellen, is de rivaliteit pas goed op gang gekomen. Tussen PEC (middenklasse) [...]

lees verder →


Helden van minstens de Helft


Wijkkrant-Zuid (oktober 2018)

Elke speler, goed of slecht, heeft een aandeel in de resultaten van een elftal. Maar de spelers die goals maken, die onderscheiden zich het vaakst. En soms heb je een seizoen dat iemand het op dat vlak wel héél erg bont maakt. Bij ZAC, waar in dit jubileumjaar terecht al veel over is en wordt geschreven, kennen we kanonnen als Beb Bakhuys, Piet Backers II, Freek en Herman Kraijer, Wilco Wittenaar en Robbin Bastiaan. Maar ook minder bekende spelers hebben seizoenen gekend waarin ze dankzij hun goals onmisbaar zijn [...]

lees verder →


CSV'28 en het catenaccio (?) uit de jaren zeventig


Stadshagennnieuws (augustus 2018)

In de jaren zestig behaalde de Argentijnse trainer Helenio Herrera aansprekende resultaten met het defensieve catenacciovoetbal. Met zijn ploeg Internazionale won hij er in zowel 1965 als 1966 de Europa Cup I mee. Dat het catenaccio bij lange na niet perfect was, bewees Rinus Michels. Met Ajax versloeg Michels in de Europacup I-finale van 1972 datzelfde Internazionale met 2-0, dankzij goals van niemand minder dan Johan Cruyff. Ook in 1971 en 1973 schreef Ajax met aanvallend [...]

lees verder →


Platenkamp en de Club van 50


Wijkkrant Zwolle-Zuid (augustus 2018)

Wanneer Joey Platenkamp naar voren trekt, dansen er geen vraagtekens door zijn hoofd. En met zijn ongelooflijke scoringsdrift, heeft hij een enorm aandeel in de unieke promotie van VSW naar de derde klasse. Voor Platenkamp, die samen met broer Paco en met Jari van Wijnen in de zomer van 2016 besluit om vanaf Wijhe’92 terug te keren op het oude nest, is de winst op Kampen in de nacompetitie een bekroning op twee jaar scoren.

In 2016/2017 maakt hij er 13 en het afgelopen seizoen doet hij het net maar liefst [...]

lees verder →


De club van 20+


Stadshagennieuws (juli 2018)

Vier seizoenen op rij kent CSV’28 nu al een topscorer die vaker dan twintig keer het netje van de tegenstander heeft doen bollen. Is dat nou zo bijzonder? Wél als je de clubhistorie op dat vlak een beetje kent. Want CSV’28 en kanonniers, eigenlijk is dat nooit echt een goed huwelijk geweest. Sinds de oprichting in 1928 lukte het namelijk pas zeven spelers om het aantal van twintig treffers te halen.

Seizoen          Aantal               Naam

2017/2018        22           Mohammed El Bouhni
2016/2017        29           Gework [...]

lees verder →


De legendarische (longontsteking van) Leo Halle


Wijkkrant Zwolle-Zuid (juni 2018)

Op 12 januari 1936 speelt het Nederlands Elftal een vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Frankrijk. In het Parc des Princes wordt, tegen de verwachting in, met maar liefst 1-6 gewonnen. ZAC-icoon Beb Bakhuys scoort drie keer. Op doel echter, staat een man die later óók nog op de Zwolse velden rond zou lopen. Al mag dat laatste met recht een wonder heten. Het is die dag stervenskoud en de regen komt met bakken uit de hemel. Leo Halle (vijftienvoudig international) loopt op [...]

lees verder →


De spannendste minuten uit de clubgeschiedenis


Stadshagennieuws (juni 2018)

Op 1 mei 1976, speelt CSV’28 een van haar meest legendarische duels. Op die dag moet het, om kampioen te worden van de Derde Klasse A, nog precies 26 minuten stand zien te houden tegen ESC uit Elburg. Anderhalve maand eerder, op 20 maart, is het duel tussen beide teams gestaakt. Aanleiding is een blijkbaar discutabele strafschop, door scheidsrechter Grootjen toegekend aan CSV’28. Eerst is het nog doelman Jan Kampherbeek (de vaste nemer) die vanaf elf meter mist. Maar wanneer de [...]

lees verder →


Timmer deed ze de das om


Wijkkrant Zwolle-Zuid (mei 2018)

Vrijwel elke amateurvoetballer geniet ervan. Dat moment dat je beseft dat je belangrijk bent voor je ploeg. Een doelpunt, of een beslissende pass waaruit gescoord wordt. En dat je dan na afloop in de kantine door iedereen wordt bejubeld (en gratis bier krijgt). De een is wekelijks belangrijk, een ander slechts een keer per seizoen. Of misschien nóg wel minder. Bij ZAC heeft men, wanneer we over spitsen praten, natuurlijk ‘de grote drie’. Beb Bakhuys, Wilco Wittenaar en Freek Kraijer staan op 1, 2, en 3 op het [...]

lees verder →


SVI's puntenrecord van twintig jaar geleden


Wijkkrant Zwolle-Zuid (april 2018)

In het voorjaar van 1997 heeft de teleurstelling alsnog de overhand gekregen bij SVI. Ondanks een enorme inhaalrace in het seizoen 1996/1997, is het de Ittersummers nét niet gelukt om via de nacompetitie te promoveren naar de Derde klasse. Redichem en Wijthmen zijn te sterk gebleken. Enkele maanden later, dus aan het begin van het seizoen 1997/1998, is SVI favoriet voor de titel. Wilfred Spijkerman en Hans Hultink (beiden ZAC) en Joshua Nijlant (Wijhe) zijn als versterkingen [...]

lees verder →


Over de keeper die topscorer werd


Stadshagennieuws (maart 2018)

In Zwolle wordt er al sinds 1893 (het jaar dat ZAC werd opgericht) in competitieverband amateurvoetbal gespeeld. En eigenlijk al sinds die tijd gaat de meeste aandacht uit naar de spitsen. Want doorgaans zijn zij het die de netten doen bollen, die de handen van supporters de lucht in krijgen en die zorgen voor vreugde. Ook CSV’28 kent een illuster rijtje topschutters. Denk bijvoorbeeld aan Herman Ymker (vier keer topscorer in de beginjaren vijftig) of Harold Borns (zes keer topscorer in de jaren zestig). [...]

lees verder →


VSW gaat geschiedenis schrijven


Wijkkrant Zwolle-Zuid (maart 2018)

Op het moment van schrijven gaat VSW met 34 punten uit 13 duels, (samen met Zalk) aan kop in de Vierde klasse C. Het gaat ze voor de wind in Windesheim en dat is ze gegund. Nog nooit werd de in 1947 opgerichte club kampioen in een reguliere KNVB-competitie. Maar zelfs al blijkt een kampioenschap te hoog gegrepen, het clubrecord uit 2002/2003 zal ongetwijfeld gaan sneuvelen. Vijftien jaar geleden beleefde VSW haar beste seizoen ooit. De ploeg werd derde in de Vierde klasse C, met 45 punten uit 22 duels. [...]

lees verder →


De teloorgang van Sc. Hanze


Afgelopen week deed ik voor het eerst mee aan de (door de Zwolse Historische Vereniging georganiseerde) Grote Zwolle Quiz 2018. Ondanks mijn toch wel redelijk beperkte kennis over eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken (op het (Zwolse amateur)voetbal na dan) sleepte ik toch een mooi puntje binnen. Op de vraag onder welke naam de in omstreeks 1974 opgerichte voetbalclub SC Hanenrick in 1986 verder ging, is natuurlijk maar één antwoord mogelijk: Sportclub Hanze. Nu heb ik héél toevallig nog wat informatie en statistieken over deze voormalige Zwolse [...]

lees verder →


Zwolsche Boys sterk in toetjes


Wijkkrant Zwolle-Zuid (januari 2018)

In de winterstop bedraagt de achterstand op koploper Swift’64 tien punten. En ook al heeft Zwolsche Boys een wedstrijd minder gespeeld, de kans op het kampioenschap is niet bepaald groot. Toch hoeven supporters die per se willen promoveren niet te wanhopen. Want er is altijd nog een heerlijk toetje, dat nacompetitie heet. En de Boys hebben als geen ander bewezen via die weg ook een stap omhoog te kunnen zetten. Nog vers in het geheugen, zit het tweeluik met PW 1885 uit Enschede. Na de 1-1 in de [...]

lees verder →


Scholten is een jongen van de club


Wijkkrant Zwolle-Zuid (november 2017)

Het is alweer even geleden dat de derby tussen ZAC en Zwolsche Boys (uitslag 2-4) gespeeld werd. Na een boeiend duel vierden de groenen na afloop de zege en pinkten de blauwen een traantje weg. Toch viel er ook voor ZAC een (weliswaar klein) lichtpuntje te noteren. Tien minuten voor tijd benutte Okke Scholten een strafschop. En dankzij dat doelpunt staat hij voor het negende jaar op rij in de topscorerslijstjes van de oudste club van Zwolle vermeld. Daardoor mag hij met recht ‘een jongen van de [...]

lees verder →


De doelpuntendroogte van 1975/1976


Wijkkrant Zwolle-Zuid (oktober 2017)

Aan bijzondere gebeurtenissen in het voetbalseizoen 1975/1976 geen gebrek. Toch verblijven de eerste aflevering van Sesamstraat, de oprichting van Apple en de penalty van Panenka in de finale van het EK voetbal 1976, duidelijk in de schaduw van de doelpuntendroogte in Zwolle-Zuid. Maar liefst drie van de vier clubs wisten dat seizoen een gemiddelde van één doelpunt per wedstrijd niet te halen. In de 65 jaar dat SVI bestaat overkwam dat de Ittersummers trouwens ook alleen maar in dat seizoen. Onder [...]

lees verder →


Zeven keer topscorer in Zwolle-Zuid


Wijkkrant Zwolle-Zuid (september 2017)

Verdedigers die tussen 1997 en 2005 in Zwolle-Zuid moesten voetballen, liggen wellicht nog steeds wakker van Michiel van der Meulen. Opgegroeid op een boerderij aan de Jan van Arkelweg tussen Zwolle-Zuid en Windesheim, vertrouwde hij in het strafschopgebied op meerdere wapens: zijn linkerbeen, zijn rechterbeen en zijn hoofd. Van der Meulen werd vijf keer topscorer bij VSW en daarná, toen hij nog twee seizoenen voor SVI speelde, kroonde hij zich ook als topscorer (15 treffers in 2003/2004 en 8 [...]

lees verder →


Meer dan honderd keer juichen


Wijkkrant Zwolle-Zuid (juni 2017)

Voor het tweede seizoen op rij is Zwolsche Boys de productiefste ploeg in Zwolle gebleken. Met doelpuntenmachines als Lodewijk de Vries (35), Lennart Prins (18) en Bas de Man (14) in de gelederen is dat misschien ook wel niet zo vreemd. De in totaal 98 gemaakte treffers zorgen echter niet voor een clubrecord. In 2008/2009 scoorden de groenwitten onder leiding van trainer John Beijen (die straks bij buurman ZAC de scepter zwaait), maar liefst 103 keer en liet Niels Goedegebuur zich met 32 goals tot topscorer [...]

lees verder →


Verliezen went nooit


Wijkkrant Zwolle-Zuid (mei 2017)

Een lach en een traan, het hoort allemaal bij die edele voetbalsport. Bij ZAC kunnen ze daar, in elk geval wat dat laatste betreft, dit seizoen over meepraten. De degradatie uit de tweede klasse is, na welgeteld een seizoen, alweer een feit. Van de in totaal 26 gespeelde competitieduels werd er maar liefst 16 keer verloren (62%), een evenaring van het veertig jaar oude clubrecord. Andere clubs in Zwolle-Zuid hebben wel erger meegemaakt, vreemd genoeg vooral in seizoenen die eindigen op een 6 en een 7. Vijftig jaar geleden [...]

lees verder →


Verdedigen is een vak


Wijkkrant Zwolle-Zuid (april 2017)

De aanvallers van de tegenpartij krijgen al heimwee zodra ze op de vijandelijke helft komen. Want scoren tegen SVI, dat is voorbehouden aan weinigen en bovendien allerminst eenvoudig. Joram Hendriks, de huidige trainer van de trotse koploper uit 3C, was zelf verdienstelijk verdediger dus misschien heeft het daar wel wat mee te maken. Dit seizoen zijn de Ittersummers in ieder geval op weg om een bijzonder clubrecord te verbreken. In 24 duels kreeg de ploeg slechts 17 tegendoelpunten te verwerken. Een gemiddelde van 0,71 per [...]

lees verder →


Een goal is een goal


Wijkkrant Zwolle Zuid (maart 2017)

Een spits wil belangrijk zijn. Het liefst met een winnende treffer, kort voor tijd. Maar ach dat intikkertje bij een 5-0 stand telt natuurlijk net zo goed. Dit seizoen heeft hij pas 4 keer de doelnetten van de tegenstander doen bollen. Maar voor Viëleri Justiana (41!), momenteel spelend voor VSW, is elke route naar het doel de goede. Bijna twintig jaar geleden maakte het Zwolse voetbalpubliek voor het eerste kennis met de man die opgeleid werd bij SVI. Op 18 april 1998 doet hij voor die club mee in de wedstrijd tegen EDON. [...]

lees verder →


Het honderdjarig record van Jan Mooy


Wijkkrant Zwolle Zuid (februari 2017)

Op het moment van schrijven staat Lodewijk de Vries, spits van Zwolsche Boys, op 23 treffers. Met nog tien duels te gaan lonkt een wel heel bijzonder aantal. Want honderd jaar geleden, in 1917, werd in Zwolle voetbalclub Prinses Juliana opgericht. Omdat er al een club bestond met die naam, werd tijdens een bestuursvergadering in ‘Ons Tehuis’ aan de Voorstraat 17 (het pand waar tegenwoordig studentencafé Het Vliegende Paard gevestigd is) besloten om er Zwolsche Boys van te maken. In het [...]

lees verder →